Cristina Garlesteanu – Dincolo de creativitate si fotografie

(foto: Cristina Garlesteanu)

(RO only text for a RO only photobook; you can read, see, hear more about Cristina here: https://streetphotographymagazine.com/article/interview-with-cristina-garlesteanu/)

Am avut ocazia sa editez cartea Cristinei, de data aceasta o carte plina de cuvinte si nu cu fotografii. Despre Cristina gasiti mai jos un bio impresionant. Ce nu reiese din acel bio este ca, pe langa a fi o fotografa talentata si creativa, este si o persoana de nota 10 care a sustinut fotografia romaneasca in ultimii ani.

Despre carte, una dintre putinele carti de acest gen din ultimii… multi ani, va pot reda cateva paragrafe care mie mi-au placut mult.

“Creativitatea necesită o minte deschisă. O dorință de a explora, o deschidere înspre a fi uimit, dor de a experimenta, de a testa, de a eșua chiar și de a o lua de la capăt, plus, poate mai presus de toate, de a vedea lumea asta fără a lua în considerare cum ne-au spus alții că ar trebui să arate.
Orientalii ne spun că o persoană care le știe pe toate (sau crede asta) nu va simți niciodată uimire. Căci se gândește că știe deja.”
(Despre fotografie, întrebări și simțul uimirii, p17)

“Majoritatea oamenilor nu mai cred în lucrurile făcute cu bunăvoință, în a face ceva din pasiune și a avea curajul de a te expune cu acel ceva, în a face o surpriză celorlalți, în a contribui cu cel mai mic fleac la o comunitate mai bună, la o lume mai bună chiar. Ne-am pierdut reperele și continuăm să le pierdem… Mai rău, ne dorim ca și ceilalți să le piardă. Și cât mai repede dacă se poate. Ca să ne regăsim în aceeași mocirlă.”
(Superficialitate și fotografie, p29)

“Nimic nu poate fi mai periculos, cred, decât auto mulțumirea.”
(Despre întrebări și drumuri în fotografie, p35)

“Poate memorabilul operelor născute din suferință nu ține de negativul sentimentului, ci doar de intensitate? Dacă fericirea ne-ar izbi la fel de tare ca moartea cuiva, dar într-un sens bun, am avea destul combustibil să scoatem și din asta, lucrări extraordinare?”
(Trebuie să suferim pentru arta noastră?, p61)

“În final aș spune că da, de cele mai multe ori suferim pentru arta noastră, mai ales în România, unde nici nu avem condiții pentru susținerea ei, perpetuarea ei sau reglementarea ei ca orice job normal.”
(Trebuie să suferim pentru arta noastră?, p61)

Ce vei gasi in carte? Multe teme actuale, multe teme universale si multe teme “nemuritoare”:

“Despre fotografie, întrebări și simțul uimirii
Ce este o fotografie bună?
Superficialitate și fotografie
Despre întrebări și drumuri în fotografie
Despre creativitate, inspirație și reîntâlnirea cu noi înșine
Notă despre creativitate
Notă despre reușite (fotografice și nu numai)
Notă despre daruri și artistul din fiecare
Idei pentru blocaje creative și fotografii mai bune
Trebuie să suferim pentru arta noastră?”

(foto Cristina Garlesteanu)

Despre autor
Cristina Gârleșteanu s-a născut la 28 februarie 1984, în Târgoviște. A urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, însă pasiunea pentru fotografie a făcut-o să se apropie tot mai mult de acest domeniu.

A coordonat o serie de ebook-uri despre fotografie, apărute la F64. A coordonat blogul F64, premiat de trei ori în cadrul Webstock Awards la categoria bloguri de companie. A co-fondat Bucharest Photo Week, primul festival de fotografie din București.
A publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai, tipărite sau doar online: Foto-Video digital, Photo Magazine, Ziarul Financiar, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guradian, 591photography blog, LiterNet etc.
A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii sau mențiuni la competiții precum: Black & White Spider Awards 2013, IPA (International Photography Awards) 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Sony World Photography Awards.
A participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât în țară cât și în străinătate, cea mai recentă în SUA (New York). Finalistă London Street Photography Festival. Este membră Women Street Photographers și are o imagine inclusă în cartea publicată în martie 2021 de Prestel-USA.
În 2021 a fondat CreativEdu, un hub educațional prin care își propune alături de numeroși colaboratori să aducă în fața pasionaților de fotografie o serie de resurse și cursuri altfel, pentru cei care nu sunt în căutare de sfaturi facile și rezultate peste noapte, ci își doresc să crească.


Dincolo de creativitate si fotografie
Autor: Cristina Gârleșteanu
Prefata: Cristina Ciocea
Editor: Cristian Bassa
ISBN: 978-973-0-33997-0

Dimensiune: 11cm x 18cm
72 pagini (text Romana)
Tipar digital
Hartie interior Offset 80g, tipar alb negru
Hartie coperta DCM 300g, coperta softcover color plastifiata mat
Prima editie de 200 exemplare.
Toate drepturile rezervate. © Bucuresti, 2021

Cartea poate fi comandata de pe siteul CreativeEdu sau https://creativedu.ro/dincolo-de-creativitate-si-fotografie/